Lige meget om man rejser i egen eller lejet bil, er der visse ting, som er vigtige at vide, når man skal køre rundt på denne sydeuropæiske ø.
Køb et kort! Det allervigtigste råd, vi giver alle, er at man skal købe sig et godt kort over øen. Dette gælder også, selv om man har navigator i bilen. Det største kort over Sardinien er udgivet i 2009, er i målestoksforholdet 1:150.000, koster ca. 10 € og kan bestilles fra det østrigske forlag Freytag und Berndt. Der findes også andre gode kort, som bl.a. sælges i lufthavnene. Vælg et kort med målestok 1:200.000.
Papirerne i orden? Hvis man kommer kørende i egen bil fra Danmark, skal man udover kørekort medbringe bilens forsikringspapirer. Hvis man har kaskoforsikring, er det en god ide at tage det røde SOS-kort med, da det også er skrevet på italiensk og beviser, at bilen er forsikret. Tjek i øvrigt FDM’s huskeliste, inden I kører bilen ud af garagen med kurs mod Sydeuropa.
På Sardinien er det meget mere almindeligt at blive stoppet af en politikontrol end i Danmark. Det er ikke nødvendigvis, fordi man har gjort noget ulovligt. Førhen stoppede politiet ikke udenlandske biler, men ligesom med fartbøder og andet ”godt”, så har den Europæiske Union også haft sit indtog her. Man skal altså ikke regne med at slippe af sted med noget, bare fordi man kører i en udenlandsk bil.
Det samme gælder udlejningsbiler. Politi og Carabinieri (også en slags italiensk politi med næsten de samme opgaver) kan på en eller anden måde godt se, at bilen er en udlejningsbil, men det betyder ikke, at de ikke stopper jer. Tag det helt roligt, vis kørekort og bilens papirer. Nogle af dem taler engelsk, men det er mere undtagelsen end reglen.
Selve kørslen Ja, hvad gode råd kan man give om kørsel i Sydeuropa? At i junglen gælder jungleloven?! Nej, så slemt er det faktisk ikke. Der køres mere livligt i Italien end i Danmark, men der sker ikke nødvendigvis flere ulykker. Det bedste råd, vi kan give, er at holde sig til færdselsreglerne og være årvågen. NB: Uden for byområder skal man altid køre med det korte lys tændt. Læg mærke til, at lejede biler ikke har automatisk kørelys som i Danmark.
Der er mange mindre veje med mange sving, især i bjergområder, hvilket betyder på størstedelen af Sardinien. Hvis man kører på helt smalle veje, hvor man ikke kan se om det næste sving, kan man for en sikkerheds skyld give et kort dyt inden svinget for at advare eventuelle modkørende. Dette skal som hovedregel kun bruges, hvor der ikke er plads til to biler på en gang.
Det er ret almindeligt, at der kan være dyr på vejen på Sardinien, for eksempel langs østkystruten, SS 125, hvor det er reglen, at køer, heste, får, svin og geder bruger vejen som en del af deres råderum. Pas derfor godt på, og kør ikke stærkt rundt i sving. Man kan også sagtens møde en hyrde, der driver sin hjord ad vejen ude på landet. Hold til siden, lad flokken passere og nyd tempoet uden stress.
Der er ingen rigtig motorvej på Sardinien, men der er en ”superstrada”, som minder om det. Den svarer til en motortrafikvej, og det er maks. tilladt at køre 90 km/t der, undtagen hvor skilte siger noget andet. Der er ingen afgifter for at køre på vejene på Sardinien, men i den største by, Cagliari, i syd, gælder der bestemte regler for kørsel i det gamle centrum. Zona Traffico Limitato eller ZTL betegner den del af byen, hvor der er begrænset adgang i bil, som regel mellem 8 og 18. Det allerbedste er at stille bilen uden for dette område og så gå rundt. Det er i øvrigt også det nemmeste i Cagliari, hvor det interessante er inden for gåafstand. Hvis man kører ind i ZTL uden at have betalt for det, får man en bøde tilsendt.
Husk at købe motorvejsmærkat til enten Schweiz eller Østrig, hvis I kommer kørende den vej i egen bil til Sardinien. Disse mærkater kan også bestilles hos FDM.
© PaaSardinien.dk IT01444940918